15 Mayıs 2009 Cuma

Kimler geldi, kimler geçti..

Günümüz bilim kurgusuna dair..

Kimler geldi, kimler geçti..


Bilim Kurgu sadece ışıldayan lazer şenliği, uzay gemileri, uzay maceraları, acayip yaratıklar değildir demiştim. Yine de ben bu kombinasyonu daha çok seviyorum. Diğerinin de tadı ayrı ama adrenalinli güzel bir maceranın tadını genelde tercih ederim.
Bilgisayar oyunları, diziler, ve filmler ile kitaplardan daha çok yoğrulmuş bir nesildenim ve bizden sonra gelenler de bizim gibi ve hatta bizden daha çok harekete-sürate-teknolojiye bulanmış bir topluluk.
Bilim kurgu konulu bilgisayar oyunları, diziler, filmler derken kısa bir listeyi burada anmak isterim.

Star Wars. Ölüm yıldızını tek füze ile parçalayan Luke'ün ardından Amerika başta olmak üzere bütün dünyada Jedi (ceday diyoruz ya hani.. hehe) dini fanatikler arasında yayılmıştı. Amerika da resmen bir din olarak kabul bile görmüştü.. Töbe töbe .. 6 sinema filmi, bir dolu bilgisayar-video oyunu, romanlar ve çizgi romanlar.. Yaratıcısı Lucas amca'yı ihya etti..

Star Trek-Uzay Yolu. Kaptan Kirk, Bay Spock, Doktor McCoy.. “Işınla beni Scotty” repliği.. Fazerler ve foton torpidoları.. Cep telefonunu bu diziye borçlu olduğumuzu biliyor musunuz? Bilim Kurgu kültürünün anıt eserlerindendir. Sonraları yeni nesil versiyonları ve yan maceraların konu olduğu başka diziler çekildi, sinema filmlerinin sonuncusu 2009'da gösterime girecek yanılmıyorsam

Yaratık-Alien. Bu ölmek bilmeyen canavarın da çok özel bir yeri vardır hafızalarda.. İnsanların ağzından girip karnını parçalayıp çıkan bu canavar da bilim kurgunun renkli şahsiyetlerindendir. Hayatta kalma ve sinsice-fecice katletme ustasıdır.

AV-Predator. Sonraları Alien ile ortak film çevirseler de(!) ilk 2 Filmi bence çok daha iyiydi. Avcı ve gezgin uzaylılar çok karizmatik ve sportmendi(!) doğrusu. Uzayı gezip kutsallaşmış bir av seromonisi için kendine kurban arayan-rızasına bakmadan kendine seçtiği bir rakiple maç düzenleyen bu yaratıklar da favorilerimden. Psikopat mıyım neyim..

Starcraft. Bugünlerde 2.si için Beta kayıtları alınmaya başlanan bu oyunu bilmeyenler için “Kore'de sadece Starcraft yayınları yapan bir televizyon var. Koreliler bunun manyağı,” desem.. “Bir neslin sınıfta kalmasının nedeni bu..” desem.. Terran, Protos ve Zerg olarak 3 farklı tarafı oynayabileceğiniz bu oyunda kaynak topla-asker üret-yayıl-yoket mantığı ile karşı tarafın canına okumaya çalışıyorsun. Yaklaşık 12 milyon satan (bir de korsanını düşünün..) ve 1997-98 yılından beri oynanan bu oyun, türünün standartlarını bugün bile belirlemektedir.

Stargate. Yıldız Geçidi. Filmi izleyenler egzotik ve değişik atmosferine daha ilk başlarda vurulmuştu o yıllarda. Hal böyle olunca dizilerin yapılması şart olmuştu. Stargate SG-1'in maceralarını Stargate Atlantis izledi. SG-1, 10 sezon oynadı ve artık çekilecek SG-1 filmleri ile var olacağı açıklanarak sonlandı. Atlantis serisi 5 sezon sonunda aynı yola girdi. Filmler için çalışmalar sürüyor. Şimdi Stargate Universe adında yeni bir dizi yayına hazırlanıyor, 2009 sonbaharında yayına girmesi bekleniyor. Kadimler isimli, artık varolmayan bir halkın ardında bıraktığı, galaksilere yayılmış Yıldız Geçitleri aracılığı ile galakside tur atan kaşif-araştırmacı Dünyalılar ve onların karşılaştığı sorun ve düşmanlarla maceraları işleniyor bu dizilerde. Çok renkli ve güzel bir topluluktur Stargate ailesi.

Andromeda. Star Trek'in yaratıcısı Gene Roddenberry'nin bir projesinden eşinin hayata geçirdiği bu dizi de fena değildir. Özellikle ilk 2 sezonu gerçekten seyre değer. 3 Galakside hüküm süren bir medeniyet olan Commonwealth'in ihanet ile çöküşü esnasında bir kara deliğin olay ufkunda 300 yıl donmuş kalan Andromeda isimli bir savaşgemisi ve Kaptanı Dylan Hunt maceraların odağıdır. Yıkılmış Commonwealth'i yeniden kurma amacıyla işe koyulan Kaptan ve yeni mürettebatının maceraları ve karakterleri seyirliktir. Fakat özellikle 2. sezondan sonra kapitalizm işin içine çok karışmış ve orijinal hikaye ve yazar değişince bence işin tadı kaçmıştır ama hala iyi bir bilim kurgu seyirliğidir.

Starship Troopers. 3 sinema filmi çekildi ve televizyonda dizi olarak da yeraldı. Çizgi romanı yayınlandı. Olay yönetmen Paul Verhoeven'ın yönettiği ilk bölüm bence en iyisiydi. Hiç beğenmeyenler çıksa da günümüz dünyasının ve popüler kültürünün biraz da abartı katılarak çizilmiş geleceğidir kanaatindeyim. Arachnidler-Böcekler ile savaşan insanoğlunun kültürü, yaşamı ve ideolojik sistemi aslında bu mısır patlağı gibi hafif görünen filmde bence tatlı tatlı yerden yere vurulur. Orjinal hikaye 1959'da Robert E. Heinlein tarafından yazılmış bir öykü dizisi-romandır. Tartışmalı bir eserdir ve Amerikan Ordusunun bir dönem Sovyet karşıtlığı için kullandığı bir materyal olarak da görülmüştür. Aracnid ideaolojisi, toplum yapısı ve insanoğlu için tehlike oluşu Sovyetler ile paralel görülmüştür. Bugün kullanılan bazı Amerikan Ordu teknolojilerinin esin kaynağı olarak bu eser kabul edilebilir.

Galaktika. Savaşyıldızı Galaktika ve Cylone düşmanları.. uzaydaki kovalamaca.. Sağlam bir dizi, güzel bir bilimkurgu. Kendi mitolojisi, karmaşık örgüsü ile çok farklı bir tadı vardır. Bazen felsefi sorgulamalara ve ırkçılığa da parantez açar.

Lexx. Bunu seyretme fırsatım olmadı ama geniş bir hayran kitlesi olan bir diziydi. Daha Avrupalı bir dizi olarak anılan Lexx seks, eşcinsellik, çıplaklık gibi tartışmalı öğelerle bu iddiaya hedeftir.

Japon anime çizgi filmlere-çizgi romanlara bir girersek bir daha çıkmamız mümkün değil, kısaca Robotech, Voltran, 2. Voltran, Laserion, Appleseed desem.. Bunlar nesillere şekil vermiş dünya çapında ama özellikle uzakdoğuda çok geniş hayran kitleleri olan eserler..

Listeyi uzatmak mümkün. Ama bu saydıkların popüler bilim kurgunun standartlarını çokça ortaya koyan eserlerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder