20 Mayıs 2009 Çarşamba

Günahların Bedeli-Kefaret Projesi 2

Projeye dair...
İsteyince Türkiye'de de Bilim Kurgu yapılır. Maliyet bir engel değildir. Bilim Kurgu demek illa içinde ışık şenlikleri-uzaygemileri-acayip yaratıklar olacak demek değil. Bir sürü efekt ve bir sürü acayip set ya da kostüm olmadan da bilim kurgu yapılır.
Bu proje aynı-benzer kapalı mekanlarda ya da açık arazide çekilmesine fırsat verir şekilde tasarlandı. Konusu ve yapısı, maceralara dair fikirler bu yönde geliştirildi.
Temelde bu dizi içinde bilim kurgu unsurları bulunan ve bilim kurgu türü sınırları içinde kalan bir macera ve ütopya anlatımı. Bir gurup bilimadamı ve askerin yeni bir şekle ve bakir-vahşi bir ilkelliğe bürünmüş bir dünyayı yeniden keşfi ve inşası sırasında yaşadığı maceralar-ilişkileri-sorunları-hayalleri-düşünceleri-çabaları anlatılacak burada.
Burada maceraya konunun bir dalı olarak Şifacılar ve İblisler olarak iki önemli unsur katılabilir ki bunlar için makyaj-özel renklli lensler-vampir dişleri gibi sivri dişler, maske ve kostümler gerekecek. İblislerin bazıları için ışıl ışıl efekktler gerekebilir.
Bu İblis-Şifacı unsurları tamamen gözardı edilebilir ya da maceraya katılabilir. Her şekilde hikaye iki koldan da ilerleyebilir ve zaman içinde iki kol arasında geçişler hala mümkün.
Bu maceralar kimi zaman romantik-ideaolojik-polisiye-komedi-bilimsel-macera-felsefi ağırlıklı konulara sahip olacak ama daima renkli ve ilginç olmaları için özenle tasarlanacak-uygun elementlerle güçlendirilecek.
Ekip liderleri olan 3 kişi söz konusu. Yaşlı ve bilgili bir sivil, Bir komutan, Bir bilimadamı.
Söz konusu maceralar yeni bir dünya ile ilişkileri ve onu yeniden kurmayı gerektiridiği için bilim-silah-bilgelik gerekecek.
Maceralardaki rollerde bu tür dizi ve filmlerin olmaz ise olmaz rolleri için uygun oyuncular ve yan roller için de yardımcı oyuncular göz ardı edilmeyecek.
Mesela her askeri takıma bir hacker ve bir kas gücü ve bir psikopat iyi gider.. Bir amazon da bu guruba katılabilir. Uçuk kaçık-komik-aksi bir bilimadamı, bir işkoloik hıyar, Kimsenin sevmediği uyuz ve kötü niyetli bir SİSTEMİN Adamı da etrafta gezebilir. Felsefi olarak iki farklı düşünceye sahip birbirinin zıttı iki kişiyi bu karakterlerin içine ya da ayrı iki karakter olarak içeriye dahil etmek de mümkün.
Gözlere şenlik ve mizah unsuru-romantizm unsuru için illaki genç tayfadan seçilecek bir iki kadın karakter ve erkek karakter yine bu yukarıdaki unsurlarla birleştirilebilir. Yani bir kişi hem hem genç amazon, hem romatik-hem komik-hem felsefi olarak karşıt bir görüş rollerini birarada taşıyabilir..
Not: Burada bir dizi senaryosu yazmıyorum, fikir koşturuyorum. Bir öykü olarak cidden tasarlasam bunun en mantıklısı 3-5 ana karakter ve 5-10 yardımcı-dönüşümlü görünen karakter ile kötü adamlara ve dizinin o bölümüne ait karakterlerden bir kadro tasarlamaktır.
Böyle bir dizi için en uygun yöntem yeni ve ışıltı taşıyan tanınmamış gençlerden bir kadroyu ortayaşlı-yaşlı bir karakterin çevresine örmek olmalıdır.
Hedef kitle kadar hedeflene amaç ve ilk yola çıkış düşüncesi de daima gözönünde bulundurulmalı ve eğer bir dizi ise en azından bir sezonluk 15-20 bölüm senaryosu belirlenerek harekete geçilmelidir.
Bu proje iki farklı ve dönüşümlü anlayışla çekilebilir. Bütün bölümlerde süren büyük ve asıl tek bir hikaye ile onun içine-aralara serpilmiş her bölümde değişen yan hikayeler. Tek bölümde biten maceralar ve sezon boyu süren bir macera söz konusu olabilir.
Şimdilik bu kadar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder