22 Mayıs 2009 Cuma

Bilim kurgu terimleri, vs. Lejant. Bölüm 5.

Quadrant-kuadrant: Samanyolu Galaksisi ya da herhangi bir Galaksi; Dört eşit parçaya bölündüğünde bir pasta dilimi gibi görülen her bir çeyrek parçaya-çeyrekliğe-dördüne verilen isin Kuadrant-Quadrant. Bunu sık sık Star Trekk'de duyarız ama kendi yazarları bile sektörler ile kuadrantları karıştırırp fanları(haranları-fanatikleri) deli eder.
Sector-sektör: Bir Kuadrant içindeki daha küçük bölgelere genelde sektör denir bilim kurguda.. Genel bir büyüklük tanımı-ölçüsü yoktur..
Sub sector:- alt sektör: Sektörleri oluşturan daha küçük bölgelere verilen isim sub-sector/ alt-sektör
void-boşluk-hiçlik: Galaksiler arasındaki boş ve çorak uzay. Karanlık koca hiçlik. Samanyolu ile yakın bir Galaksi olan Andromeda Galaksisi arasındaki mesafe 2 milyon ışık yılı. Bu iki galaksi arasındaki boş uzay Void olarak da bilinir.
Rim: Kenar-kıyı. Bilim kurguda bazı yazarlar tarafından Galaksilerin sınırını ifade etmek için kullanılır. Rim'in ötesine geçmek Galaksinin dışına çıkmak ve void'e adım atmak-diğer galaksilere doğru yola çıkmak olarak görülebilir.
Vakum-vacuum: Havasız ve boş uzay ortamı. Vakum bazı yazılarda ve diyaloglarda havasız ortamı ya da uzayı anlatmak için kullanılır. Vakuum havasız-havası alınmış ve genelde uzay ortamıdır.
ZPM-Zero Point Module: Stargate evreninde kullanılan ve Zero Point enerjisi ile dolu PİLler. Pil dediğime bakmayın! Bunlar eşsiz enerji kaynaklarıdır. Kadimler adlı ırıkın ürettiği bu modüller bir çay termosu kadar büyüklüktedir ama koca şehirleri Galaksiler arasında uçurur.
Zero Point Energy: Einstein tarafından seslendiilen bazı enerji teorilerine dayanır bu unsurun kullanımı. Uzayın boşluğu bile boş değildir ve enerji dalgalarının üst üste binmiş varlığı söz konusudur. Boşluğun kendisi enerjinin elektromanyetik hacmidir..Uzayın bir noktasında bu enerjiyi kullanabilcek bir düzenek çalıştırdığınızda çok büyük güçler elde edersiniz. Zero Point enerjisini Stargate Evreninde, Star Trekk'in bazı ırklarında ve bazı kanıtlara göre Star Wars Ölüm Yıldızının güç kaynağı olarak da görebiliriz. Bu konu epey derin bir Kuantum Fizik konusudur ve ben yüzeyinde bile çok karışıklık yaşadığım için genel bir fikir vererek burada kapatıyorum

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder