15 Mayıs 2009 Cuma

Bilim kurgu terimleri, vs. Lejant. Bölüm 3.

misil-misille: füze-roket türünde atılan-kendi itici gücü bulunan cephaneye verilen genel isim. Aslında kendi itici gücü olmasa da atıldıktan sonra o fırlatma hızı ile giden mermiler de misil sıfına giriyor.. Kısaca “atılan cephane” diyelim. Genelde füzeler için kullanılır.

Beam weapons-ışın silahları: Lazer sınıfı silahlar. Bilim kurgu da ışın silahı lazerden ayrı olarak anılırken gördüm çok yerde. Bu silahın lazer emsalinden daha güçlü olduğu için kullanılır genelde. Ama burada tam anlamı ile 2+2=4 matematiğinden söz etmiyoruz. Bilim kurgu ortamında bazı terimlerin kullanımı birbirine sıkça karışır ve bunun önüne geçmek çok zordur. BEAM silahlar uzun bir ışın olarak gösterir kendini savaş alanında.

Pulse silahlar: Pulse-Nabız diyorum ben. Genelde bir anlık bir vuruş-kalp atımı gibi bir anlık bir olayı ifade eder PULSE kelimesi. Pulse silahları genelde küçüldükçe hızlanır ve büyüdükçe yavaşlar. Genelde Partikül silahlarıdır bunlar. Görsel olarak izli mermi gibi uçuşan ışıktan oklar, mızraklar ya da ışık topları olarak resmedilirler.Genelde plazma atarlar.

Partikül silahları: Hızlandırılmış atomik parçacıklar atan bu silahların görüntüsü ışıktan oklar misali-izli mermi uçuşu misalidir.

Particle beam: partikül prensibi fakat oklar halinde değil uzun bir ışın şeklinde yol alan atomik partikül saldırıları. Bir saniyeden 3-5 saniyeye kadar atış yapan silahlar bilim kurguda görülür.
Overcharge: Bazı enerji-plazma-Beam silahlarına overcharge-aşırı yükleme özelliği verilir bazı yerlerde. Bu özellik normalden çok daha fazla güç emer ve silah da normalden çok daha güçlü vurur. Sık kullanılamayan ama kullanıldığında karşı tarafa sıkı vuran bir özellik olarak kullanılır hikayelerde.

Energy weapons-enerji silahları: Genelde bunların ateş etme görüntüsü çok yüksek süratlerde hızlandırılmış enerji yüklü partiküllerin-parçacıkların bir mızrak şeklinde havada uçan halidir. Yani ışıktan bir ok, bir top, bir mızrak şeklinde atılan bir enerji yumağı..

Plazma silahları:Plazma kıvamındaki enerjiyi bir koruma alanın tutarken bu alanı bir düzenek ile hedefe fırlatma olarak açıklanır bu silahların doğası. Bilimsel eleştiriler aslında plazmanın çok çabuk dağılıp güç kaybeden, kontrolsüz yapısı ile kötü bir silah olduğu yönünde, eğer güçlü bir muhafaza alanı ile dağılması engellenmez ise plazma atan silahların uzun mesafede dağılarak çok güç kaybedeği iddiası güçlüdür. Yine de bilim kurgu dünyası plazmadan vazgeçmez . Adın sihri var herhalde.

Gauss Silahları:Gauss silahı-Coilgun prensibi ve Railgun prensibi iki farklı prensiptir. İkisi de çok karışır. Ben de çok karıştırıyorum açıkçası. Kısaca Manyetik silahlar diyorum ben. Temelde Coilgun; bir uzun namlunun çeşitli safhalarında sarılı elektromanyetik tel-çubuklar ile mermiyi hızlandırır.

Railgun-manyetik itişli silahlar:Rail- ray silahları iki manyetik ray arasında yerleşmiş merminin bu iki ray arasındaki etkileşimden doğan dalganın hareketi sonucu mermiyi ileri itmesi prensibi ile çalışır. Genelde bu manyetik silahlar ağır projectil-mermi tipi saldırıları ya da plazmayı hızlandırmak için kullanılır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder