15 Mayıs 2009 Cuma

Bilim kurgu terimleri, vs. Lejant. Bölüm 2.

Fazerler-Phasers: Star Trek kullanır bunu. Sallamadır. Bunu lazer olarak düşünürüm ben. O zaman lazer az bilindiği için böyle bişi uydurmuş yapımcılar.

Torpidolar: Star Trek ağırlıkla kullanır. Fazerlerden daha- çok daha güçlüdürler. Işın silahları ışık hızında hareket eden(WARP sürati) hedeflere karşı ve atan gemi de WARP süratindeyken teorik olarak kullanılamaz. Torpidolar hem güçlüdür hem de tüplerden warp hızıyla atılır-kendi WARP motorları da vardır.

WARP: Star Trek'in ünlü ettiği bu terim ışık hızından daha hızlı hareket etmek ve bunu sağlayan motorlariçin kullanılan isim. Warp eğmek-bükmek manasındadır ve zaman-mekanı eğmek suretiyle uzun mesafeleri aşmak anlamında kullanılır. Robotech "WARP FOLD" tekniği anında bir noktadan diğer noktaya sıçramak iken Star Trek sadece ışık hızında ve ışık hızının katlarında sürate çıkmak olarak kullanır bu tekniği..
Warp hızı-warp motorları. Warp 1, warp 2 gibi kategoriler telafhuz edilir. Star Trek Warp 1'i ışık hızında sürate denktir-WARP 2 ışık hıznın 8 katı olarak geçer lakin Star Trek kendi yazarları bile kendi yazıları ile çelişir biçimde kullanır bu terimleri.. Warp hızları hala belirsizliğini korur ve tartışma konusudur. Star Trek'deki gemiler Hiperuzay yolculuğundan farklı olarak başka boyuta geçmez warp hızındayken. Warp Core denilen mekanizma ışık hızının Zaman genişlemesi-time dilation etkisini etkisizleştiren bir alan da oluşturur ve WARP hızı kullanıldığında yaşanabilecek zaman sapmaları ışık hızındaki kişiler için engellenir. Işık hızında giden bir gemideki yolcular yüzlerce yıl sonra hedef noktada ışık hızından çıktıklarında hiç ya da çok az yaşlanmış olmalılar Einstein teorisine göre.

Kinetic energy weapons-kinetik enerji silahları: günümüzün tabancası buna iyi bir örnek olabilir. Genelde bir silahı kinetik enerji silahı olarak adlandırmanın nedeni patlayıcı bir başlık taşımamasıdır. Yüksek hızı ve kütlesi birleşince zaten vurma anında hedefe uyguladığı güç-çarpışma şiddeti başlı başına bir hasar kaynağıdır. Yüksek hızlı ve çok yoğun bir metal(!) mermi patlayıcı yüklü bir füzeden daha etkili olabilir. Kinetik misiller ya da kinetik mermiler uzaygemisi Andromeda cephaneliğinin önemli parçalarındandır.

ECM: Eleckronic Counter Measures. Elektronik karşı önlemler. Starwars evreninde bu kadar ileri teknolojiye rağmen neden göğüs göğüse, eski moda deniz savaşları türünde kavgalar yaşandığının cevabı bu üç harf. ECM. Starwars yazarlarının yayınladıkları dökümanlar ECM'in Starwars evreninde çok önemli olduğu yolunda ifadeler taşır. Özellikle büyük filo kavgalarında hem dost hem düşman ECM yükü savaş alanında uzun mesafeli elektronik hedefleme ve tanımlamayı o denli güçleştirir ki personel el-göz komutalı taretler imdada yetişir bazı yerlerde. Babylon 5 serisinde de Mimbari-Dünya savaşında Mimbari gemilerinin ECM'i karşısında Dünya çaresiz kalmıştı ve çok ağır kayıplar vermişti.

Kalkan: Kalkanların şahı, en gösterişlisi Stargate-Atlantis serisindeki Ancient-Kadimlerin kalkanıdır bence. Seriyi bilimsel kanıtlar-referanslar olarak biraz zayıf bulsam da hala Babylon 5 ile beraber en sevdiğim dizidir. Kalkan bir güç alanıdır-force field. Ancient kalkanı için konuşursak, katı-enerji saldırılarına karşı etkilidir. Hava sızdırmaz ama -bazılarının- su geçirir bir yapısı vardır. Kadimler çok yaşlı, cidden yaşlı; neredeyse 1 milyon yıldır(belki çok daha uzun bir süredir, muhtemelen çok daha uzun bir süre..) uzay yolculuğu yapabiliyorlar.. Teknolojileri Yıldız geçitlerini inşa etmiş, Galaksiler arası yolculukları birkaç saat içinde başarabilen motorlara sahip güçlü uzay gemileri var. Kibirli bir halk olmaları yanında teknolojik olarak çoook ileriler.

Biyolojik zırh-Bio armor: Yşayan, kendini yenileyen, canlı zırh. Bilim kurguda canlı gemiler ve canlı zırh epey eski bir elementtir. Köklüdür.

Nano teknoloji: Nano, milimetreden bile çok daha küçük bir ölçü birimidir. Nano robot ve nano teknolojisi deyince ne kadar minik, mikroskobik şeylerden söz ediyoruz tahmin edin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder