1 Ağustos 2009 Cumartesi

Tersane: UFOR-AEGIS sınıfı gemiler hakkında bilgi




Model: AEGIS sınıfı olarak anılır-resmi adı Koruyucu sınıfı
Sınıf: Savunma ve Üs Gemi
Mürettebat: 10 bin mürettebat ve 5000 droid
Birlikler: 50 bin askeri lüks rahatlıkla barındırır. Acil nakliye kapasitesi 300 bin askeri bulur.
Işıkaltı sürat: Işıkhızının %65'i. 65 PSL.
Atmosfere giriş kabiliyeti: Mevcut. Antiyerçekimi sistemleri var.
FTL sistemi: Hiperuzay Çekirdeği, saatte 600 ışıkyılı.
Maximum Menzili: 3 aylık maximum görev dönemleri ile hizmet vermesine karşılık 6 aylık yiyecek stoğuna sahip. Reaktör yakıt ikmali her 5 yılda bir tavsiye edilir. Normal şartlarda her 6 haftada en yakın Federasyon-Müttefik istasyonunda lojistik ikmal ve istirahat tavsiye edilir.

Yükseklik: 360 metre
Boy: 2000 metre
Genişlik: 2000 metre

ÖZEL:

Dünya teknolojisi Kovan Savaşlarında yaklaşık 500 yıllık bir sıçrama gerçekleştirdi dense bile aslında durum bundan daha ötede bir noktadadır. İlk aylarda hemen uygulanabilen gelişimi ifade eder bu niteleme. Aslında 3. ŞAFAK'tan bu yana 30 bin yıldan çok daha uzun bir süre geçmiştir ve bazı Galaksilerdeki halkların ve Grekul'un teknolojisi bir duraklama ve donma hatta gerileme dönemi yaşamıştır. Savaşlar ve büyük kayıplar-geri kazanımlar-rakipsiz hakimiyet dönemleri teknolojik gelişimi fırlatmış-geri atmış-dondururmuş.. Yine de hala bugünkü teknoloji eskilerden kurtarılabilen ya da yeniden toparlanan gelişmiş parçaları içinde barındırır. UFOR Grekul'un sahip olduğu bu teknolojiye büyük ölçüde sahiptir ama elindeki kaynaklar Grekul kadar geniş değildir.

Aegis sınıfı gemilerin içinde hologram teknolojisi kullanan gerçek bir park ve mürettebat için spor-eğlence alanları-dinlenme alanları mevcut. Askerlerin eğitimi için sanal gerçeklik salonları-gerçek parkurlar ve hologram eğitim alanları-atış sahaları mevcut.

Bu gemiler bir uçandaire-disk şekline sahiptir ve anti-graviti motorlarının yerleşimi nedeniyle önü ya da arkası gibi bir yön ayrımı söz konusu değildir. AEGIS sınıfı kendinden beklenmeyecek ölçüde yüksek manevra kabiliyeti ile bir anda tepetaklak gelebilir ya da süratle yön değiştirebilir. Çok şaşırtıcıdır bu akıcı ve yumuşak çevikliği.. Aegis sınıfı gemiler Unity sınıfından çok daha ileri teknolojiye sahiptir çünkü ilk inşaat temelleri Grekul Korveti ve Heksor Bilgilerine dayanılarak yapılmıştır. Atlas-Ronin-Aegis ve Hortlak UFOR filosunun önümüzdeki 10 yıllık geleceğine dair ipuçları verir.

Aegis ve Etna sınıfı gemilerde bulunan bir bölüm A-Atölyesi Modülü ile yüklenmiştir ve bu bölüm elde malzeme varsa gemi içinde belli cephane ve araçların üretimine imkan vererek bu gemilere büyük lojistik esneklik sağlar.

Koruyucu sınıfı gemiler -Hexville İstasyonu'nun inşaatından sonraki dönem itibarıyla- Hiçlik Geçitleri olarak bilinen solucandeliği ulaşım araçlarından birer tane taşır. Genelde Tüccarlar tarafından evrene satılan ve çok az ırkın teknolojisine sahip olduğu bu Geçitlerin yapısı genelde bir çember ya da altıgendir. Ölçüleri genelde 9 metre-50 metre-500 metre şeklinde 3 değişik boydadır. Küçük-orta ve büyük boy geçitlerdir bunlar. Koruyucular Küçük tip geçitleri taşır. Orta boy geçitler kavşak-liman ikmal noktaları için kullanılır. Büyük geçitler genelde kuadrantlarda birer tane bulunur. DEV geçitler*5000 metre çapında* her Galakside 1 tane bulunabilir -birden fazla olması durumunda diğeri çalışmaz- bunlar çok pahalıdır ve sadece Şafaklar Öncesinden kalanlar ile Kilron ırkı ve Kütüphanecilerin yeni inşa ettikleri evrende bulunabilir.

Minyatürizasyon teknolojisi ve gelişmiş endüstriyel iç tasarım elemanları sayesinde Aegis sınıfı gemiler her modernizasyon döneminde daha çok artan iç kapasiteye sahip oldular ve silah-gereç-personel kapasiteleri maximize edildi.

*Gemideki sistemlerin acil durumlar için elle kumanda imkanı olsa da gemi yüksek derecede otomasyon teknolojisi ile yüklüdür. Bu gemiler yüksek verim için çok az mürettebata ihtiyaç duyar-acil durumlarda gemi yapay zekası ya da tek bir insan tarafından tüm gemi yönetilebilir. Droidler tamir-içgüvenlik-bakım gibi görevlerde veya emredilen diğer alanlarda görev yapabilir.

*Gemi yapay zekaları ilk Federasyon gemisi olan Unity'den itibaren bütün gemilerde bulunan bir sistemdir ve geminin tüm aktivitelerini tek elden komuta etmeye muktedirdir. Bununla beraber bir virüs saldırısı ya da düşman sabotajı durunlarında bu sistemi devreden çıkarmak için gerekli güvenlik mekanizmaları yerindedir. Gemi Beyinleri olarak da anılan sistem ilk dönemlerde çok geri planda çalışan bir yardımcı olsa da gelecek yıllarda çok daha öne çıkan bir hale geldi. Gemi beyinleri mürettebatı korumak ve üstlerine itaatle görevli makine-subaylar olarak görev yapar. Yapay zeka programları çok gelişmiş ve insanla etkileşime-öğrenmeye çok uygun olsa da insana ve emirlere karşı gelmeye karşı temel kodları bağımsız hareket etmelerine imkan vermez. Gemi beyinlerinin zaman içinde birbirinden farklı kişilik geliştirmesi-farklı davranış kalıpları geliştirmesi mümkün olsa da bu onları duygu sahibi yapmaz. Aslında bu kişilik konusu zaman içinde mürettebat ve gemiler artasında duygusal bağ yarattığı ve bazı kararları etkilediği için tartışma konusu olmuş bir konudur fakat avantajları hala tartışmalarda ağır basar.

*Diğer Dünya gemilerinde olduğu gibi AEGIS sınıfı gemilerde de farklı tiplerde silahlar mevcuttur. Çeşitli farklı durumlarda farklı taktikleri uygulamaya elverişli bir platform sağlamak amacı ile UFOR Filosunda bu çok yaygın bir tasarım yöntemidir. Salt enerji ya da kinetik silahlar, ya da başlık taşıyıcı misil sistemler yerine bütün bunların bir karışımı mevcuttur.

*AEGIS'in ilk savunma hattı olmamasına karşılık en önemli savunma hattı muazzam kuvvetteki KALKANıdır. Güç Kalkanı UFOR savaş gemilerinin en önemli savunma elementidir. KALKAN düşmek üzereyken-düştüğünde Kaptan süratle kavgayı, aldığı hasarı ve alacağı hasarı, kavganın gidişini muhakeme etmek zorundadır.

*Hiperuzaydan normal uzaya çıkışlarda bilgisayar otomatik olarak kalkanları süratle aktif hale getirir ve pasif sensörler ile refleks savunma taretleri muharebe pozisyonu alır. Kovan Savaşlarının ilk haftalarında yaşanan bazı kötü tecrübeler-pusular bu protokolü gerekli kıldı.

*Federasyon gemişlerinde ilk dönemden itibaren yaygın bir güvenlik önlemi vardır: Buna göre, gemilerin Yapay Zeka Beyinleri Kalkan düştüğünde süratle “kaçınma ve hiperuzay manevrasına” başlamakla görevlidir. Filo kavgalarında Savaş Gurubu oluşturan gemilerin Yapay Zekaları, Gurup Komutanı olan geminin Kaptanına-Yapay Zekasına kritik kalkan seviyelerini ve Savaş güçlerini düzenli olarak bildirmekle-kalma ya da gitme yolunda emir almakla görevlidir.

Güç Sistemi: Nova Çekirdeği: Hiperfüzyon Reaktörü-Acil Durum Destek Reaktörleri-Destek için Liquin Jeneratörleri-Enerji Link Alıcısı.
Kalkan: 100 Milyon Megaton. Aşırı yüklenme sınırı Kalkan havuzunun %40'ı kadar bir hasarı 1 saniyede alma durumunda oluşabilir. Kalkan enerji havuzu boşalana kadar tam bir koruma ve sızdırmazlık sağlar. Sadece aşırı yüklenme-yüklemeye yaklaşma durumlarında iç sistemlere hasar verebilmesi söz konusu olabilir. Aşırı yüklenmeler kalkanı devredışı bırakabilir ya da kalan gücü %5-60 oranlarında tüketebilir.

AEGIS Kalkanı harici bir enerji kaynağından gelen ek enerji linkini doğrudan kalkan havuzu gibi kullanabilen E-Regula Sistemine sahiptir. Bu sistem pahalıdır ve geniş alan kaplar ama AEGIS'in geniş silüeti için alan sorun değildir.

Kalkanı ile Dünya boyutlarında bir gezegeni sarmalayabilir.

Kalkan Şarj hızı: 10 dakika. Koruyucu gemilerin zırh ve ECM ile savunma tareti sistemleri onlara kalkanlarını şarj edecek zamanı verir genelde.
Kendini Tamir Kapasitesi: Nano-zırh teknolojisi hayati acil durum onarımlarını otomatik olarak gerçekleştirse de bu yetenenek hafif ve orta hasarlarda etkilidir. Ağır hasarlarda sadece kan kaybını önleyici ve stabilize edici etkisi var.
Zırh tipi: Silfel ve titanyum alaşımı olan Allox1050 ve nano zırh olan NAS2 zırhları.
Aegis sınıfı gemiler Ana Gövdelerine yaklaşık 5 buçuk milyon megaton hasar aldığında tam anlamı ile kurtarılacak sistem ve parçası kalmamış biçimde işe yaramaz hale gelmiş ölü bir kütleye dönüşür. 7 milyon megaton hasar ile parça parça olmuş demektir.
Silfel dünya standartlarına göre olağanüstü dayanıklı bir malzemedir. Aegis sınıfının Silfel zırhı 200 megatona kadar ince- 450 megatona kadar kalın zırh koruması verirken gemi iskeletinde bu dayanıklılık daha fazladır ve bölümlerin statik alçaltıcı güç alanları ve iskeleti saran koruyucu güç olukları da içeriye vurabilen darbelerin hasar yayılımını çok büyük ölçüde engeller; emilen enerjinin bir kısmı komşu bölümlerin korunması için refleks kalkanlara akar..
Kinetik hasara karşı Silfelden daha az dayanıklı ve çok daha ince olan Nanozırh katmanının avantajı, enerji saldırılarında-patlamalarda adeta ikinci bir kalkan gibi ciddi ölçüde hasarı emici etkiye sahip olması ve gövdede açılan yaraların üzerini daha o kavga sürerken süratle örtebilmesidir-10 megatonluk kinetik nanozırh 100 megatonluk ışın-lazer saldırısını emer . Kaba bir hesapla zırh altındaki 705 milyon metreküp iç-gövde hacminin her 1 metrekübü 10-20 kiloton hasar emer.

Gemi gövdesi çeşitli ana bölümlerden ve alt bölümlerden oluşur. Bu bölümler önemlerine göre farklı ölçülerde koruma ve dayanıklılığa sahiptir.

Ulaşım Sistemleri: Gemi içinde uzak mesafeleri bağlayan Teleport Odaları sayesinde anında ulaşımda mümkün. Gemi içinde asıl ulaşım Asansörler ve Yatay Tüpler ile sağlanır.
Yakın mesafe gemiden gemiye ulaşım için büyük Grekul Teleport Çemberleri kullanılır. Teleport sistemi Malzeme-Cephane ikmali ve Kalkansız bölgelere hızlı indirme harekatları için de kullanılır. Elektronik kalkanlar ya da Güç Kalkanları ile korunan bölgelere destekli-sinsice indirme için SC1- SC2 ve SC3 mekikleri ile Çekirgeler kullanılır.

Sensörler: Aktif uzun menzilli sensör menzili 1200 ışıkyılı-pasif sensör menzili 600 ışıkyılı. Yakın mesafe tam tarama menzili 3 milyon km ile 18 milyon km arasında değişebilir-10 ışık saniyesi ile 1 ışık dakikası..

*Hiperuzayda sensör menzili 3 ile 10 kat arasında artar. Hiperuzayın yükseltici etkisi var sensörler üzerinde. Uzun mesafe sensörleri ilk tespit için çok etkili olsa da yakın mesafe sensörleri ayrıntılı inceleme ve tam bir tarama için şarttır. Gemi sensörleri hiperuzaydaki bir hareketi yükseltilmiş mesafeden tararken normal uzaydaki bir hareketi standart tarama menzilinde hisseder. Normal uzaydan hiperuzayı taramak kesin bir görüşten ziyade sadece orada bir hareket olduğunu hissetmektir. Hiperuzaydan normal uzayı taramak ise kaba bir uzun mesafe taraması gibi bilgi verir.

Bu gemilerin sensörleri Mharjil ve Tüccar gemileri dışındaki bütün HAYALET pelerinli gemileri maximum yakın mesafe sensör menzilinin 5'te 1 mesafede görebilir. Gelişmiş hayalet sistemleri ancak 10 ile 20'de 1 mesafelerde hissedebilir.

Hedefleme Sistemleri: Hedefleme Sistemleri Sensörler ile bağlantılı sistemler olmasına karşılık farklılıkları vardır. Sensörler görüş sağlarken hedefleme sistemleri bu görülen hedef izerine kilitlenme ve takip vaziflerini görür. KORUYUCU sınıfı gemilerin Hedefleme Sistemleri düşman ECM ve Hayalet kabiliyetlerinden daha etkilidir. Federasyonun bu dönemde sayıca üstün düşman güçlerine karşı kurduğu üstünlüğün temel nedenlerinden biri Düşmana onun menziline girmeden ve o daha üzerine kilitlenmeden bir kaç tur avantaj ile vurabilmesidir.


ARAÇ KAPASİTESİ:

2000 adet F3000 Kaplan
40 adet Çekirge mekiği
300 adet dron savaşçı
240 Mech ünitesi
40 adet SC2 mekiği
80 adet SC1 mekiği
30 adet SC3 mekiği
1000 adet Karıncakanat Kaçış Salı.

NOT: Mekiklerin hacmi kadar bir alan kara araçları ve indirme gereçleri için ayrılmıştır.

Silah sistemi:


NOT1: Fizik yasaları uzay oratamında belli bir ivme ile hareket eden cisimlerin karşı bir güç uygulanana kadar o ivme ile sonsuza kadar gitmesine izin verse de burada misil silahlar için belirtilen menzil yakıtlarının ve hedefleme sistemlerinin-hedef izleme yeteneklerinin menzilidir. Bu menzili aşan bir füze ya son rotasında çaresizce ilerler ya da kendini imha eder. Işın silahları-enerji silahları da belli bir mesafeye ulaştıktan sonra dağılmaya ve güç kaybetmeye başlar. Etkili menzillere dikkat etmek önemlidir.

NOT2: Atılan silahlar yani mühimmat yani torpido-füze-mermi-bomba tipi silahlar cephane sorunu oluşturur. Cephane bitmesi sorunu yaratmaları bakımından bunların sayısı dikkatle takip edilir ve genelde enerji silahları bu silahların üzerine tercih edilir. Bu silahların etkinliği değil sadece lojistik konular bu silah seçiminde öncelikli kriterdir.

Aegis ve diğer KORUYUCU sınıfı gemiler hem kalkan hem de vuruş-savunma silahı güçleri ile ciddi ölçüde caydırıcı silahlardır. Her ne kadar savunma ve destek-direnç kurma amaçlı gemiler olsalar da bu gemilerin savunma ve caydırma gücü etkili kalkanları ile çok iyi bir ikili olan süratle çok sert vurabilme kabiliyetinden -yani saldırganlığından- kaynaklanır.

20 adet Ana ışın silahı: THOR. Aynı yöne-hedefe 10 silah atış yapabilir. Bu silah sistemi sahip olduğu gelişmiş güç alanı ile ışın yönlendirme teknolojisi sayesinde korvet boyutlarında ve çevikliğinde hedeflere kadar sorunsuz kilitlenip atış yapabilir. Overcharge-Aşırı Yükleme özelliği bu silahın gücü 3 katına çıkartılabilir ama o durumda şarj süresi uzar ve bazı sistemler geçici olarak güç kaybı yaşayabilir.
Menzil: 1 milyon km etkili menzil.
Hasar: 10 000 megaton 1 saniyelik hasarı. Toplam 30 000 megaton her silahın 1 tam atışı.
Atış Hızı: 5 saniye şarj, 3 saniye sürekli ışın atış esnasında da yönlendirilebilir.
Cephane Yükü: enerji silahı.

12 adet Railgun istasyonu. Her istasyonda 4 atım yolu. Asıl hedefi yer hedefleri-uzay istasyonları-hareketsiz hedefler ve destroyer ile üzeri büyüklükteki hedeflerdir. Daha küçük hedefleri vurması zorlaşır ve isabet oranı düşer.
Menzil: 60 000 km
Hasar: 5 megaton saf kinetik hasar. Savaş başlıklı mermilerin gücü 250 megaton ölçeğinde.
Atış Hızı: 3 saniyede 1 atış- her yol. hızı arttırmak isabet etkinliğini olumsuz etkiler.
Cephane Yükü: Toplam 12000 atış

40 adet Misil fırlatıcısı: Kinetik Granit misilleri: Kısa mesafe savunma-saldırı füzeleri. Avcılara ve füzelere-korvetlere karşı kullanılırlar genelde. Füzeler akıllıdır ve atıldıklarında kendi gemilerini ve dost gemileri savunurlar. Hedefleri yok edilmiş ise başka hedefe dönerler ya da kendilerini etkisizleştirip toplama silolarına geri dönerler-boşa gitmez bu füzeler.
Menzil: 50 000 km
Hasar: 50 kiloton
Atış Hızı: Her fırlatıcı saniyede 12 füze atabilir. Yeniden yükleme 5 saniye sürer.
Cephane Yükü: 12 000 misil.

48 Torpido tüpü yerleşimi: Şimşek torpidoları(Şarjlı torpidoların başlığı her yöne küresel patlama ya da koni şeklinde bir vuruşa imkan verir) Torpidolar uzun menzilli ve yüksek isabet oranlı akıllı ve çok vurucu saldırı silahlardır. Hedef takibi ve keskin manevraları gerçekleştirebilme kabiliyetleri çok üst seviyedir. Güdümlü ya da balistik şekilde atılabilmeleri ve fırlatma tüplerinden yavaş ya da çok yüksek hızlarda atılabilmeleri ile çok esnek silahlardır. Farklı amaçlarla farklı başlıklar taşıyabilirler hatta sinsice timleri gezegenlere indirmek için bile kullanılırlar bazen. Pahalı ve sayılı silahlar olmaları tek kötü yanları.
Menzil: 1 500 000 km
Hasar: 1000 megaton
Atış Hızı: Her tüp saniyede 12 torpido fırlatabilir. Yeniden dolum 5 saniye alır.
Cephane Yükü: 3000 adet

4 adet ICBM cüssesinde misil silosu yerleşimi: Novex ve Solution gezegen vurucu füze sistemleri. Novex nükleer kirlenmesi nedeniyle genelde uzayda kullanılır ve yaşam bulunan gezegenlerde son çare olmadığı müddetçe NOVEX yerine Solution sistemi kullanılır. UFOR bu füzelerden bazılarını hayalet teknolojisi ile test ediyor. Bu silahlar bombardıman silahlarıdır. Bu silahların alan etkili hasarı Kovan bölgesi temizliği için ışın silahı saldırılarından daha etkili bulumuştur UFOR Generallerince.
Menzil: 5 milyon km
Hasar: 500 megatonluk 8'er başlık vardır her NOVEX füzede.
Hasar:1 megaton termal patlama gücü vardır her SOLUTION füzesinde
Atış Hızı: Saniyede 20 füze ile 10 saniyede silolar boşalır.
Cephane Yükü: 200 adet

180 adet Standart Saldırı Misil Fırlatıcıları: Shark misilleri. Bu misiller özellikle eşsiz Mharjil hasar teknolojisi ve ECM delici hedef takip bilinci ile göze çarpar. Silah sistemi operatör beyin dalgaları-Işıldayan kristal teknolojisi-kristal pilot zeka üçgeninin telepatik olarak zaman ve mekanı aşması ve bir ölçüde birleşmesi ile kendini gösterir. Operatör zihni düşman bilgisini silaha verir ve silahın yapay zekası paylaşılan bu bilgi ile hedef*lerine kamikaze gibi saldırır. UFOR teknolojisi Mharjil misilleri kadar üstün olmasa da hala çok kabiliyetli ve ECM'e çok dayanıklıdır bu “kamikaze yapay zeka” sistemi.
Menzil: 50 000 km
Hasar: 100 kiloton ila 100 megaton arasında değişen saldırı yükü taşıyabilirler.
Atış Hızı: Her fırlatıcı saniyede 12 füze atar ve 6 saniyede tam doldurulur.
Cephane Yükü: 30 000 adet

20 Mayın fırlatıcı: IVY sistemi. Savunma amaçlı akıllı tasarım.
Menzil: 20 000 km
Hasar: Kiloton ölçüsünden 10 000 megatona kadar saldırı yükü taşıyabilirler.
Atış Hızı: Saniyede 4-10 mayın saçabilen 8 fırlatıcı.
Cephane Yükü: Farklı boyutlarda 15000 kadar mayın. Drednot vurucu mayınlardan 200 tane mevcut.

200 Savunma tareti: 3'LÜ savunucu sistemi. Anti-avcı kinetik namlusu ve füzesavar lazer namlusu . Plazma karşılayıcı kinetik kütle paketi fırlatıcısı.
Menzil: 2000 km
Hasar: Maximum 5 kilotonluk vuruşlar yapabilir bir taret.
Atış Hızı: Saniyede 5 ila 24 hedefe saldırabilir ama ECM ve hedefin çevikliği-hızı-büyüklüğü önemli.
Cephane Yükü: Enerji silahları.

60 adet Helion tareti: Işın silahı. Avcı ve küçük misil vurma kabiliyeti-esnekliği pek iyi olmasa da korvetler ve üzeri büyüklükteki hedefler için tam bir kabus olur bu silah. Atış hızı ve gücü-atım süresi ayarlanarak değiştirilebilir.
Menzil: 60 000 km(menzili arttırıldıkça etkinliği azalır)
Hasar: 500 megaton 1 saniyelik 1 atışta.
Atış Hızı: Normalde 1 saniye aralıklarla 1 saniye boyunca atış yapabilir. Farklı güç ve hız ayarları ile atış hızı ve süresi değiştirilebilir.
Cephane Yükü: Enerji silahı.

60 adet Diana tareti(kinetik mermiler atan uzay topu. Kinetik başlıklar yanında özel başlıklarla da donanabilir gerek duyulursa). Bunlar Avcılara “flak barajı” ya da yere-yeraltına-sabit hedeflere bombardıman için kullanılabilir. Railgun sistemi olan bu silah küçük boyuttaki mermilerden KORVET biçen rüzgarlar estirmesi ile de ünlüdür.
Menzil: 40 000 km
Hasar: Birkaç kilotondan 24 megaton- ve patlayıcı başlıklı mermilerle 240 megatona kadar değişen cephaneler atabilir.
Atış Hızı: Saniyede 1-15 atış. Büyük mermiler yavaş küçükler daha hızlı atılır.
Cephane Yükü: Her taret için 3 farklı boyutta cephane mevcut. Büyük cephaneler taret başına 150 adet.

4 adet Ağır İyon Topu: Söz konusu silah standart enerji hasarı verirken Kalkan ve Elektronik sistemlere normalden 10-30 kat hasar verir.
Menzil: 60 000 km
Hasar: 5000 megatonluk enerji vuruşları 50 bin ila 150 binlik hasar verir hedef kalkana ve hedefin elektroniklerine..
Atış Hızı: 2 saniyede 1 atış
Cephane Yükü: Enerji silahı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder