5 Ağustos 2009 Çarşamba

Tersane Sayfaları için Ek Bilgi.

UFUKLAR Evrenindeki cici gemiler ve ünitelere dair bazı yazılarımda bazı tekrarlardan kaçınmak-gereksiz uzatmaları önlemek için ORTAK BİLGİ Cetveli yazmayı düşündüm.

ORTAK BİLGİ CETVELİ:

1. Dünya teknolojisi Kovan Savaşlarında yaklaşık 500 yıllık bir sıçrama gerçekleştirdi dense bile aslında durum bundan daha ötede bir noktadadır. İlk aylarda hemen uygulanabilen gelişimi ifade eder bu niteleme. Aslında 3. ŞAFAK'tan bu yana 30 bin yıldan çok daha uzun bir süre geçmiştir ve bazı Galaksilerdeki halkların ve Grekul'un teknolojisi bir duraklama ve donma hatta gerileme dönemi yaşamıştır. Savaşlar ve büyük kayıplar-geri kazanımlar-rakipsiz hakimiyet dönemleri teknolojik gelişimi fırlatmış-geri atmış-dondururmuş.. Yine de hala bugünkü teknoloji eskilerden kurtarılabilen ya da yeniden toparlanan gelişmiş parçaları içinde barındırır. UFOR Grekul'un sahip olduğu bu teknolojiye büyük ölçüde sahiptir ama elindeki kaynaklar Grekul kadar geniş değildir.

2. Minyatürizasyon teknolojisi ve gelişmiş endüstriyel iç tasarım elemanları sayesinde UFOR Federasyonu Gemileri her modernizasyon döneminde daha çok artan iç kapasiteye sahip oldular ve silah-gereç-personel kapasiteleri maximize edildi.

3. UFOR Gemilerindeki sistemlerin acil durumlar için elle kumanda imkanı olsa da gemiler yüksek derecede otomasyon teknolojisi ile yüklüdür. Bu gemiler yüksek verim için çok az mürettebata ihtiyaç duyar-acil durumlarda gemi yapay zekası ya da tek bir insan tarafından tüm gemi yönetilebilir. Droidler tamir-içgüvenlik-bakım gibi görevlerde veya emredilen diğer alanlarda görev yapabilir.

4. Gemi yapay zekaları ilk Federasyon gemisi olan Unity'den itibaren bütün gemilerde bulunan bir sistemdir ve geminin tüm aktivitelerini tek elden komuta etmeye muktedirdir. Bununla beraber bir virüs saldırısı ya da düşman sabotajı durunlarında bu sistemi devreden çıkarmak için gerekli güvenlik mekanizmaları yerindedir. Gemi Beyinleri olarak da anılan sistem ilk dönemlerde çok geri planda çalışan bir yardımcı olsa da gelecek yıllarda çok daha öne çıkan bir hale geldi. Gemi beyinleri mürettebatı korumak ve üstlerine itaatle görevli makine-subaylar olarak görev yapar. Yapay zeka programları çok gelişmiş ve insanla etkileşime-öğrenmeye çok uygun olsa da insana ve emirlere karşı gelmeye karşı temel kodları bağımsız hareket etmelerine imkan vermez. Gemi beyinlerinin zaman içinde birbirinden farklı kişilik geliştirmesi-farklı davranış kalıpları geliştirmesi mümkün olsa da bu onları duygu sahibi yapmaz. Aslında bu kişilik konusu zaman içinde mürettebat ve gemiler artasında duygusal bağ yarattığı ve bazı kararları etkilediği için tartışma konusu olmuş bir konudur fakat avantajları hala tartışmalarda ağır basar.

5. Diğer Dünya gemilerinde olduğu gibi bu gemilerde de farklı tiplerde silahlar mevcuttur. Çeşitli farklı durumlarda farklı taktikleri uygulamaya elverişli bir platform sağlamak amacı ile UFOR Filosunda bu çok yaygın bir tasarım yöntemidir. Salt enerji ya da kinetik silahlar, ya da başlık taşıyıcı misil sistemler yerine bütün bunların bir karışımı mevcuttur.

6. UFOR Gemilerinin ilk savunma hattı olmamasına karşılık en önemli savunma hattı kalkanıdır. Güç Kalkanı UFOR savaş gemilerinin en önemli savunma elementidir. KALKAN düşmek üzereyken-düştüğünde Kaptan süratle kavgayı, aldığı hasarı ve alacağı hasarı, kavganın gidişini muhakeme etmek zorundadır.

7. Hiperuzaydan normal uzaya çıkışlarda bilgisayar otomatik olarak kalkanları süratle aktif hale getirir ve pasif sensörler ile refleks savunma taretleri muharebe pozisyonu alır. Kovan Savaşlarının ilk haftalarında yaşanan bazı kötü tecrübeler-pusular bu prosedürü gerekli kıldı.

8. Federasyon gemişlerinde ilk dönemden itibaren yaygın bir güvenlik önlemi vardır: Buna göre, gemilerin Yapay Zeka Beyinleri Kalkan düştüğünde süratle “kaçınma ve hiperuzay manevrasına” başlamakla görevlidir. Filo kavgalarında Savaş Gurubu oluşturan gemilerin Yapay Zekaları, Gurup Komutanı olan geminin Kaptanına-Yapay Zekasına kritik kalkan seviyelerini ve Savaş güçlerini düzenli olarak bildirmekle-kalma ya da gitme yolunda emir almakla görevlidir.

9. Gemi gövdesi çeşitli ana bölümlerden ve alt bölümlerden oluşur. Bu bölümler önemlerine göre farklı ölçülerde koruma ve dayanıklılığa sahiptir.

10. Hiperuzayda sensör menzili 3 ile 10 kat arasında artar. Hiperuzayın yükseltici etkisi var sensörler üzerinde. Uzun mesafe sensörleri ilk tespit için çok etkili olsa da yakın mesafe sensörleri ayrıntılı inceleme ve tam bir tarama için şarttır. Gemi sensörleri hiperuzaydaki bir hareketi yükseltilmiş mesafeden tararken normal uzaydaki bir hareketi standart tarama menzilinde hisseder. Normal uzaydan hiperuzayı taramak kesin bir görüşten ziyade sadece orada bir hareket olduğunu hissetmektir. Hiperuzaydan normal uzayı taramak ise kaba bir uzun mesafe taraması gibi bilgi verir.

11. Hedefleme Sistemleri: Hedefleme Sistemleri Sensörler ile bağlantılı sistemler olmasına karşılık farklılıkları vardır. Sensörler görüş sağlarken hedefleme sistemleri bu görülen hedef izerine kilitlenme ve takip vaziflerini görür. Federasyon gemilerinin Hedefleme Sistemleri Grekul dışındaki düşmanların ECM ve Hayalet kabiliyetlerinden daha etkilidir. Federasyonun bu dönemde sayıca üstün düşman güçlerine karşı kurduğu üstünlüğün temel nedenlerinden biri Düşmana onun menziline girmeden ve o daha üzerine kilitlenmeden bir kaç tur avantaj ile vurabilmesidir.

12.Ulaşım Sistemleri: Gemi içinde ulaşım Asansörler ve Yatay Tüpler ile sağlanır. Yakın mesafe gemiden gemiye ulaşım için büyük Grekul Teleport Çemberleri kullanılır. Teleport sistemi Malzeme-Cephane ikmali ve Kalkansız bölgelere hızlı indirme harekatları için de kullanılır. Elektronik kalkanlar ya da Güç Kalkanları ile korunan bölgelere destekli-sinsice indirme için mekikler ve sallar kullanılır.

13.Gemilerde mürettebat ve asker-yolcu kapasitesine cevap verebilecek revir-hastane üniteleri mvcuttur. Ayrıca Yemekhane ve Banyolar-Tuvaletler-Bekarlar ve arkadaş gurubu toplantıları için Serbest Odalar mevcuttur. Banyo ve tuvaletler ile yatakhaneler cinsiyetlere göre ayrıdır ya da özel hayat korumak amacı ile gerekli kurallar-fiziki ayarlama seçenekleri ile kullanımları düzenlenmiştir.

14.Gemilerde Eğlence-Rahatlama amacıyla multimedya kanalları-mümkünse spor salonları-sinema ve dans salonları-saunalar-gazinolar-holografik gezinti alanları ve ya gerçek parklar-havuzlar bulunabilir. Büyük gemilerin imkanları çok daha iyidir.

15.MECON mechadroidleri taşıyan gemilerde ağır yapısal hasarların onarımı bile uygun-sakin ortamlarda ve zaman içinde geminin kendi gücüyle yapılabilir-eğer gerekli materyal yedek parça depolarında varsa..

16.UFOR filosu ve savaş teknolojisi LOTUS Yılları'na kadar sürekli değişim ve gelişim gösterip kendini bulma yolunda ilerleyecek. UFOR-Dünya teknolojisinin oturması ve kendini bulması zaman alacak.

17.Gemilerde geminin boyutuna ve görevine-tipine göre değişen kabiliyette-sayıda-büyüklükte SENTEZLEME ünitesi-SU(S-Unit) bulunur. Taze yiyecek-geniş menü seçeneği-kişisel menüler-onarım malzemeleri-ihtiyaç duyulan ufak tefek ıvır zıvır için bunların varlığı çok faydalı ve keyifli.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder