Lazerler: Bunlar bildiğin ilk ilkel(!) bilim kurgu silahı. Starwars TURBO LAZER bataryalarının gücü çok korkutucudur. Standart bir ISD-Imperial Star Destroyer üzerindeki bu silahların gücü anlatılırken “tek bir destroyerin bir gezegen yüzeyini erimiş pelte kıvamına getirebileceği” ifade edilmiştir(bunu ne kadar zamanda hatta tek başına mı yapar bunlar hala gölgeli konulardır. Varsayımlar çeşitlidir).
Şimdi birisi diyecek “..sallıyolar, kim ölçmüş bunu?” Doğru bir itiraz.
Starwars evreninin arka planındaki hikaye ve tarih dokusu burada devreye giriyor. Starwars Asiler ve İmparatorluk savaşından önce Galakside 20.000 yıl önce hakimiyet kurmuş sonra göçmüş bir eski ırktan söz edilir. Starwars teknolojisi hiperuzay uçuşu ile galaksyi bir uçtan bir uca saatler içinde geçebiliyor. Arka planda böyle uzun zamandan bu yana uzayda var olan bir galaksi dolusu çeşit çeşit halk ve onların teknolojileri var.
Bilim kurgu.. Hayal gücü bilgiden önemli demiş Einstein ama o da eminim destekleyecektir, bilgi olmadan hayal kurmak da biraz boş.
Günümüz yazarlarının ve bilim kurgu tasarımcılarının inanılır ve tutarlı olmak adına güvenebilecekleri şey somut değerler ile karşılaştırma yapmak, hesaplama ve tahminlerde bulunmaktır.
Mesela bir avcı mekiğinin eğitim uçuşunda lazer silahı ile hedeflediği meteoru na kadar zamanda buharlaştırdığı ya da parçaladığı yorumlanarak o mekiğin silah gücü hakkında yorum yapılabilir-kristalize buz ya da demir asteroidlerin uzay sıcaklığından şu kadar zamanda tamamen buharlaşması ya da parçalanması için gerekli enerjiyi hesaplayacak formüller ile bu mümkün.
Mesela Star Trek yazarları karakterlere bir torpidonun gücünü Megaton olarak söyletmişlerdir çeşitli kereler.. Sonuçta gücü 64 megaton olan photon torpidoları ve 640 megatonluk quantum torpidoları onaylıdır. Babylon 5 evreninde güçlü bir düşman olan Shadow Savaş Gemisi 500 megatonluk bir mayın patlaması ile yok edilmiştir. Fizik-mesafe tahminleri ile ilgili formülleri bilen fanatiklerin hesaplaması Shadow gemilerinin ortalama 10 megatonluk vuruşlarla savaş dıışı edilebileceğini gösteriyor.
Mesela NASA bir gezegende hayatı yok edecek enerji miktarını 100 milyon megaton ve bunun onlarca kat fazlası olarak söylüyor.. Bir ISD (İmparatorluk Yıldız Destroyeri) ortalama bir gezegen yüzeyini erimiş pelteye çeviriyor diyorsak, bunu 24 saatte tek başına yapıyor dersek %100 doğru olmasa da hala ortalama bir rakama yaklaşırız. Bu da yaklaşık olarak 1 ISD süzerindeki 60 ana taretten saniyede toplam 595 megaton ile gezegene vurur(taretlerin hepsinin aynı hedefe ateş edemeyeceği fiziksel gerçeğini burada gözardı ediyorum.).
11 metre çapında bir asteroid dünyaya yaklaşık saniyede 12 km hız ile vurur. Bu vuruşun etkisi yaklaşık 1000 terajoule ya da 240 kilotondur. Çeyrek megaton.
2. Dünya savaşında Japonya'ya atılan nükleer bombaların gücü 20 kiloton civarındaydı. 40 000 ölü 25 000 yaralıya neden olmuştu tek bir bomba, binlerce kişi de sonraki günler ve yıllarda yanıklar ve radyasyona bağlı hastalıklar ile ölmüştü.
Bugün tek bir ICBM (Intercontinental Balistic Missile-kıtalararası ballistik füze) çoklu taşıma aracı özelliği ile birden çok patlayıcı başlık taşıyabilir ve tek füze ile birden çok hedef vurulabilir. Herbir başlık yaklaşık 100-150 kiloton vuruş gücüne sahiptir. Bu vuruş gücü toplamda 5 megaton a kadar çıkabilir bazı füzelerde.
Dünya yüzeyinde patlatılmış en güçlü bomba 50 megatonluk(Sovyetler 100 megatonluk kapasitesi olduğunu ama yarısının test edildiğini açıklamıştı) deneysel bir Sovyet silahı olan TSAR BOMB'dur. 1961 yılında test edildi. Patlama şiddeti ve ışığı binlerce km uzaklıktan hissedilmişti; mantar bulutu 64 km yukarıya yükselmiştir. Yerden 4 km yukarıda patlatılan bombanın patlama anlarındaki ateş küresinin çapı 8 kilometreye ulaşmış ve neredeyse yere temas etmişti. Bomba havada patlamasına rağmen yerde 7.1'lik deprem olarak hissedilmişti.
Mesela, ISD ile Enterprise kapışsa kim yener sorusu Star Trek ve Star Wars fanatikleri arasında çok ateşli bir tartışma konusudur. Buradan örnek verirsek, Star Trekk ekibinin resmi açıklamaları ve diziler-filmler içinde karakterlerin ağzından dökülen rakamlar referans alındığında ortaya şöyle bir tablo çıktığını görüyorum. ISD, Enterprise'ın canına okur. Hatta en güçlüsünden 5 federasyon Gemisinin canına okur. Neden? Bir sürü neden var ama en önemlisi Phaserlerin zayıflığı ve photon torpidolarının Destroyere uzun mesafede kilitlenememesi, ISD'nin Avcı filoları ve Turbo lazer taretleri ile Enterprise'ın zayıf kalkanını dağıtması, ISD kalkanının ve zırhının gücü sonuçta etkili(bir ISD diğer bir ISD ateşine yaklaşık bir dakika boyunca dayanabilir. Bu da zırh ve kalkan için bir referansdır. ISD'e vuran meteorların hasar vermemesi ve kalkanda kalması da kalkanın gücüne dair referans oluşturur. Meteor kütlesi ve çarpma hızının tahmini değerleri kalkanın ortalama alt ve üst değerlerin hesaplanmasında etkili olur. Şu durumda ISD kalkanının aşırı yüklenip devredışı kalması için bir saniyeden kısa sürede yaklaşık 24000 megatonluk saldırıya uğraması gerekir. Kalkan olmadan bile ISD -yaklaşık- saniyede 300 megatonluk bir saldırıya 1-2 dakika dayanabilir).
Enterprise sınıfı gemilerin photon torpidoları eğer vurabilirse ISD'nin canın çok yakar hatta savaşın rengi değişir fakat Starwars evreninde ECM çok güçlü iken Federasyon sensörleri bu ECM'i delecek kadar güçlü değil.
Anlatmak istediğim karşılaştırmalar yaparak en yakın-en olası ve en uzak sonuçları gözlemek tutarlı-mantıklı bir yaratım için şart. Bilim kurgu kitlesi ciddi biçimde rakamları ve diyaloglarda satır aralarını takip eden bir kitledir. Bugün tam güçte kalkanı bir photon torpidosu ile delinen Enterprise yarın 10 photon torpidosunu göğüslerse yazar ekibi topa tutulur.
Lejant dedim ama BİLİM KURGUDA KARŞILAŞTIRMALI ANALİZ diye bir konu çıktı ortaya. Bu da bu seferlik böyle olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder