15 Ekim 2009 Perşembe

Dünya İnsan İçin Güvenli mi?

Dünyayı bir gemiye benzetirsek bu gemi yolcuları için ne kadar güvenli?

Cevap rahatsız edici olsa da bu gemi aslında pek güvenli değil. Bana inanmayan dinozorlara sorabilir.. Hay Allah.. Onların nesli bir meteor tarafından tüketildi değil mi? Geriye sadece fosilleri kaldı..

Anlayan şimdiye kadar anlamıştır ne demeye getirdiğimi.. Dünya özellikle uzaydan gelecek meteorlara ya da güneşten gelecek ciddi bir fırtınaya karşı o kadar da güvenli değil.

Elbette güneş ya da meteorların dünya üzerindeki tüm yaşamı tehdit edecek ölçüde bir sorun çıkarma ihtimali çok düşük. Ama bu ihtimal hala var ve insan ırkının soyunun devamı söz konusu olduğunda önlem almadan geçirdiğimiz her dakika cepten yediğimiz bir dakikadır.

Güneş patlaması riski meteorların sorun çıkarma riskinden daha düşük olsa da hala var. Ama beni asıl düşündüren büyük bir meteorun dünyaya çarpmasının yaratacağı sorun.. Sorun demişken kast ettiğim şey insanın soyunun yokoluşu bu arada-bilginiz olsun. 10 km çapında bir meteor dünyaya tosladığında vurduğu yerde 100 km çapında bir krater oluşturuyor. Şimdi bunun yukarı kaldırdığı tozu ve krater dışında çok daha geniş bir alana patlama şiddeti ve daha küçük göktaşlarını yağdırdığını da ekleyin.. Etkiler bölgesel değil küresel boyutta olacaktır. Eğer meteor içeriği ağır malzemeyse ve asitli bileşikleri de atmosfere salıyorsa Allah rahmet eylesin..

Bugün dünya çevresindeki boyu 1000 metreyi bulan-geçen çok sayıda asteroidin farkındayız ve bunların hiçbiri şimdilik bir tehlike oluşturmuyor. Lakin hala yakın çevremizdeki her yeri göremiyoruz. Gözlem bütçeleri ve imkanları hala yeterli değil.

Gözlem bütçeleri ve gözlem imkanları tavan yaptı ve her yeri görüyoruz varsayalım. Aha da gördük.. 10 km çapında bir kaya topu bize tam gaz geliyor-ne yapacaz?

Benim derdim de tam olarak bu. Ne yapcaz.. Elbette bir sürü teori mevcut bir meteoru durdurmak-saptırmak için.. Nükleer patlamlarla içten yok etmek-füzelerle vurmak-lazer ile ısıtıp yörüngesini saptırmak-kütle hızlandırıcı bir sürü robot ünite ile rotasını değiştirmek.. vs..

Lakin bütün bunların yanında bence artık bu geminin bir cankurtaran botuna ihtiyacı var. Artık sadece bu emektar ve cefakar gezegene güvenmekten daha fazlasını yapmalıyız. Artık insanoğlunun dünyanın dışında-uzayda-diğer gezegenlerde yaşamayı öğrenmesinin zamanı geldi. Çok geç olmadan uzayda yaşamayı-uzayda bir yaşam tarzı inşa etmeyi başarmamız gerekiyor..

En azından ayda minik bir uluslararası koloni kurmanın vakti çoktan geldi.. Mars'a ayak basmanın vakti geliyor.. Suni yerçekimi ve uzayda tarım çok mu imkansız konular? Kolay değiller elbette ama mümkünler.

Her yıl yüz milyarlarca doları savaşa yatıran dünya -burnunu dibindeki ayda bile bir koloni kuramış- zavallı bir uygarlık benim gözümde..

Bu arada şunu da ifade etmek isterim: Adı geçen olası bir meteor felaketi dünyayı değil sadece insanı yok edecektir. Yani dünya birkaç yüzyıl sonra yeniden durulup yeşerecek ve yeni hayatlarla yeni bir mevsime merhaba diyecek.. Bir gün başka bir canlı türü müzelerinde yanındaki kızına bizim fosillerimizi ya da uygarlığımızdan geriye kalan arkeolojik buluntuları gösterip "vah vah. bak bunları da dinozorları öldüren metorlardan biri öldürmüş" diyecek..

Kime diyorum ben! Alooo!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder